Napísali o nás

Článok z roku 2016 – Nový Čas

https://www.cas.sk/clanok/441047/sutaz-o-najlepsiu-zmrzlinu-v-hlavnom-meste-vyhrala-vrakuna-za-30-minut-predame-282-kopcekov/

Súťaž o najlepšiu zmrzlinu v hlavnom meste vyhrala Vrakuňa: Za 30 minút predáme 282 kopčekov!

Budete sa zalizovať až za ušami! Bratislavčania v ankete o najlepšej mrazenej pochúťke v meste rozhodli jednoznačne.

Vyhral stánok rodiny Žilinskej – Zmrzlina Cookies vo Vrakuni na Poľnohospodárskej ulici, ktorá sa predaju zmrzliny venuje už viac ako 20 rokov. Ponúka vyše 40 druhov, najobľúbenejšia je čokoládová. Mnohí sa však nevedia nabažiť makovej, gaštanovej či škoricovej. V čom je tajomstvo úspechu?

Od 20. júla mohli Bratislavčania hlasovať v súťaži o najlepšiu zmrzlinu v meste. „Do užšieho výberu sa dostalo deväť prevádzok. Za jednotlivé zmrzliny potom Bratislavčania týždeň hlasovali. Víťazom sa stala prevádzka s najväčším počtom lajkov Zmrzlina Cookies vo Vrakuni,“uviedla hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Rodina Martiny

Výhercov to príjemne potešilo. „Včera mi pán primátor poslal mail, že sme víťazmi a na pol hodiny platí. Účet mal 141 eur a predali sme 282 kopčekov,“ uviedla dcéra majiteľov najlepšej zmrzliny Martina Žilinská (23). V ich rodinnej zmrzlinárni je najpredávanejšia čokoládová, oriešková, citrónová a keksíková. „Máme aj makovú, gaštanovú, mon cheri, slivkovo-škoricovú či makovú s višňami,“ vymenovala Žilinská.

Dokonca si vytvorili aj rozvrh, aby ľudia vedeli, kedy sa predávajú ich obľúbené zmrzliny. „Denne máme len 18 druhov, ale spolu predávame asi 40 druhov,“ pochválila sa. Zmrzlinu si varia sami podľa starého receptu. „Zmrzlinu varí iba môj otec už viac ako 20 rokov. Naša zmrzlina je preto obľúbená, lebo ingrediencie sú kvalitné a nešetríme na nich,“dodala.

Článok z roku 2014 – Plus Jeden Deň

http://www.pluska.sk/spravy/z-domova/zmrzlinova-sezona-je-tu-kde-vam-predaju-pochutku-kolko-stoji.html

Zmrzlinová sezóna je tu. Kde vám už predajú pochúťku a koľko stojí?

09. apríl 2015, 09:00
Meteorológovia sľubujú konečne oteplenie a to je čas, na ktorý už netrpezlivo čakajú zmrzlinári. Zisťovali sme, kde vám už sladkú dobrotu naservírujú vonku do kornútka a aj na aké netradičné príchute sa môžete tešiť. Vo väčšine prevádzkach, ktoré sme navštívili, zostali ceny za kopček zmrzliny rovnaké ako minulý rok.

ŠTUDENTKY PETRA (24) A MARTINA (22): Paťa (24) neodolala a kúpila si poriadnu dávku zmrzliny.

ŠTUDENTKY PETRA (24) A MARTINA (22): Paťa (24) neodolala a kúpila si poriadnu dávku zmrzliny.

Autor: Archív

Bratislava

Vo Vrakuni

„Otvorili sme v piatok 3. apríla. Ľudia už chodia napriek doterajšiemu chladnému počasiu, lebo sa po dlhej zime tešili na osviežujúcu pochúťku,“ povedala majiteľka zmrzlinárne Mária Žilinská. Tento rok majú v ponuke novú príchuť čierna baza. Ale dostanete tu kúpiť aj cheescake, slivkovo-škoricovú, tvarohovú či černicovú. Tento rok zaplatíte za kopček 0,50 eura, čo je o 10 centov viac ako minulé leto.

Článok z roku 2013 – Plus Jeden Deň

http://www.pluska.sk/regiony/bratislava/v-bratislave-otvorili-prve-stanky-ladovou-pochutkou-deti-miluju-zmrzlinove-vcielky.html

V Bratislave otvorili prvé stánky s ľadovou pochúťkou: Deti milujú zmrzlinové včielky

13. apríl 2013, 09:46

Ochutnali ste už prvú tohtoročnú klasickú zmrzlinu? Po dlhej zime konečne predávajú obľúbenú pochúťku aj v Bratislave. Majú čokoládovú, jahodovú i keksíkovú – tak ktorú si dáte?

Ochutnali ste už? Po dlhej zime sa zmrzlinárne opäť otvárajú.

Ochutnali ste už? Po dlhej zime sa zmrzlinárne opäť otvárajú.

Autor: ROBO HOMOLA/Plus JEDEN DEŇ

Zmrzlinári sa už báli, že pre zimu tento rok hádam ani nespustia stroje. Studenú dobrotu nepredávali takmer pol roka, čo im narobilo vrásky na čele. Ale už je všetko inak! V rodinnej zmrzlinárni v bratislavskej Vrakuni odvčera ponúkajú 18 druhov zmrzliny.

„Najobľúbenejšia je keksíková a oriešková,“ povedali nám usmiate predavačky. Majú jedenásť pravidelných príchutí, ďalších sedem pripravujú iba v určité dni týždňa.


Zmrzlinová včielka: Pýta si ju každé desiate dieťa.
Foto: ROBO HOMOLA/Plus JEDEN DEŇ

Napríklad v pondelok gaštanovú či škoricovú zmrzlinu, v utorok zase makovú. Najmenším maškrtníkom sú určené zmrzlinové včielky. Je to mištička plná studenej dobroty, doplnená sladkou oblátkou.

Pýtal si ju takmer každý desiaty detský návštevník. Cenu zmrzliny vo Vrakuni od minulého roku nezvýšili. Za kopček zaplatíte stále 40 centov.

Článok z roku 2012 – Nový Čas Nedeľa

http://www.cas.sk/clanok/231321/zmrzlinarina-je-velka-drina-aka-je-vlastne-praca-zmrzlinarov.html
01.09.2012, Autor: Lenka Krištofová, Nový Čas Nedeľa

Zmrzlinárina je veľká drina! Aká je vlastne práca zmrzlinárov?

Zmrzlinárina je veľká drina! Aká je vlastne práca zmrzlinárov?
Sladká pochúťka: Kto by poveda, že sú za ňou hodiny tvrdej práce na ťažkých strojoch?Autor: Marián Herc, anc
K zmrzlinárom väčšinou prídeme s dvojeurovkou a bez rozmýšľania odkráčame s niekoľkými kopčekmi v kornútiku.

Za pochúťkou, ktorú v lete tak milujeme, sa však skrývajú hodiny driny. Odmenou po namáhavom lete sú pre zmrzlinárov polročné prázdniny. O svoje zážitky sa s nami podelila rodina Žilinských. Zmrzlinu vyrábajú už 20 rokov a Bratislavčania ju považujú za najchutnejšiu.

Pochúťka pre zamilovaných.

 Pochúťka pre zamilovaných.Autor: Marián Herc, anc

Dlhé roky bol zmrzlinárskou legendou hlavného mesta pán Tibaj. Pred jeho stánkom v Jame ľudia čakali aj hodinu, len aby si mohli dopriať letné osvieženie. Dnes je zmrzlina na každom rohu, ale tá pravá – varená – sa dá zohnať iba málokde. V tibajovskej tradícii pokračuje jeho žiak Peter Žilinský. Vychýrenú zmrzlináreň Cookies vo Vrakuni prevádzkuje spolu s manželkou Majou a devätnásťročnou dcérou Martinou.

 

Zmrzlinársky učeň

Petra k zmrzline priviedol kamarát. „Som vyučený predavač, robil som v potravinárstve. Keď som sa vrátil z vojny, rozhodol som sa, že chcem robiť toto.“ U Tibaja zmrzlinu najskôr predával, až neskôr sa stal jeho učňom. „Pozoroval som ho a robil som všetko tak ako on. Učiť sa robiť zmrzlinu, to je ako chodiť do školy,“ hovorí tajnostkársky. Je jasné, že nechce prezradiť príliš veľa z toho, ako sa zmrzlina pripravuje. „Dnes je všetko na báze čo najrýchlejšie a najjednoduchšie. Poznám len dvoch takých, ktorí ešte varia,“ vysvetľuje zmrzlinár, ktorý je verný tým istým strojom ako kedysi. Rovnako sa dodnes drží zásad, ktoré mu vštepil Tibaj – poctivosť a nesklamať zákazníka.

Druhý domov: Pre Žilinských je to vraj občas riadna ponorka.

Druhý domov: Pre Žilinských je to vraj občas riadna ponorka.Autor: Marián Herc, anc

Pracujú od úsvitu

Žilinskí vo svojom stánku každý deň pripravia 18 druhov zmrzlín. V niektoré dni majú aj špeciálne druhy. „Napríklad makovú máme iba v piatok. Takto vystriedame 40 druhov.“ Keď chcú stánok otvoriť na poludnie, musia každý deň začať pracovať od rána. Kým sa zmrzlina uvarí, vychladí a zmrazí, trvá to aj 5 – 6 hodín. Úlohy majú jasne rozdelené. Otec zmrzlinu pripravuje a v rodinnom obchode je nenahraditeľný. „Keby tu bol niekto iný, možno by zmrzlinu ochutil inak a to by už nebolo ono,“ hovorí pani Žilinská.

Ona zmrzlinu nakladá a reguluje teplotu pultu. Dcéra im od desiatich rokov so všetkým pomáha, no najviac ju baví vymýšľať reklamu. V stánku Žilinským pomáhajú aj brigádničky. Široko-ďaleko je známe, že baby sú krásne a milé. Aj keď je stánok zašitý neďaleko Pentagonu, má úspech. „Dochádzajú sem ľudia z Dúbravky, Dlhých dielov, a aj zo zahraničia,“ dodáva.

Polhodinový rad: Na kvalitu u Žilinských ľudia radi počkajú.

Polhodinový rad: Na kvalitu u Žilinských ľudia radi počkajú.Autor: Marián Herc, anc

Porciovať je ťažké

Pani Žilinská spomína, ako sa s manželom stretli. Zhodou okolností to bolo na trhovisku s názvom Žilinská. „Bol taký akčný. Myslela som si, že sa pri ňom budem mať dobre, ale netušila som, koľko roboty to bude znamenať,“ smeje sa. Netrvalo dlho a aj ona s ním začala pracovať. „Hnevalo ma, že nevie porciovať,“ zo žartu hovorí Peter Žilinský. Naporciovať zmrzlinu totiž vôbec nie je ľahké. Zmrzlina je vláčna, a keď chce človek urobiť krásny kopček, musí si nájsť správny grif. „Nikto nevie, či je to v tlaku, alebo rýchlosti… Dnes už viem kopčeky spraviť dokonale. Ale brigádničky sa to učia aj rok,“ vysvetľuje pani Žilinská.

Tu sa výrába: Každé ráno treba uvariť osmenásť príchutí.

Tu sa výrába: Každé ráno treba uvariť osmenásť príchutí.Autor: Marián Herc, anc

Zmrzka zadarmo

Dcéra Martina vyrástla medzi kornútikmi. Najväčšiu radosť mali vždy jej spolužiaci. „Dodnes spomínajú na to, ako sme v zmrzlinárni strávili deň detí a pýtajú sa, či si to nezopakujeme,“ smeje sa. Študuje obchod a cestovný ruch a myslí si, že práca so strojmi je pre ženu fyzicky náročná. Aj keď ju táto práca baví, štafetu po otcovi asi neprevezme. „Odmalička vidím, ako rodičia drú a už by som to nechcela. Jedine, že by som si našla niekoho, kto by tu so mnou chcel byť…“ rozpráva. Manželia Žilinskí každý rok premýšľajú o tom, že zavrú, ale nakoniec si to vždy rozmyslia. „Raz k tomu určite príde. Zatiaľ nás pri robote držia pochvala od zákazníkov a voľno, ktoré po sezóne máme,“ vysvetľujú.

Pochúťka menom Včielka.

Pochúťka menom Včielka.Autor: Marián Herc, anc

Pol roka prázdnin

V lete sa zmrzlinári nestíhajú stretávať s priateľmi. „Nemôžeme ísť na grilovačku, večernú oslavu ani dovolenku. Prevádzku zatvoríme iba vo vážnom prípade, alebo keď je veľmi zlé počasie. Tento rok sa to stalo len dvakrát,“ hovoria. Keď sa ich práca prepočíta na hodiny, vychádza to rovnako ako úväzok na celý rok. „Ibaže my to máme v kuse a leto je zabité,“ hovorí pani Žilinská. Odmenou za letnú drinu je pol roka prázdnin.

Z toho, čo rodinka predá v lete, vedia v pohode žiť zvyšok roka. „V zime doháňame zmeškané leto posedeniami s priateľmi a dovolenkami v Egypte. Trávime tam aj Vianoce.“ Po rokoch, čo pracujú so zmrzlinou, im táto lahôdka ešte stále chutí. Dajú si ju všade, kam prídu. Nanuky sú síce chutné, ale na zmrzlinu vraj nemajú.

Recenzia z internetu

http://www.mojeslovensko.sk/najlepsia-zmrzlina-v-bratislave-je-vo-vrakuni
© pre mojeslovensko.sk napísal panjan – všakovaké práva vyhradené!

Najlepšia zmrzlina v Bratislave je vo Vrakuni

RECENZIA: Dnes to bude o zmrzline. Konkrétne o najlepšej zmrzline v Bratislave. Je to odvážne, ale pravdivé tvrdenie, podobne ako tvrdenie o najlepšej pizze v Bratislave. Zmrzlina je však rovnako dobre zašitá ako chutí. Nenájdete ju v centre mesta, ale naopak, zastrčenú na okraji Bratislavy vo Vrakuni.

Ako sa tam ide?

Zmrzlináreň nájdete zastrčenú v sídlisku za architektonickým skvostom Pentagon. Nachádza sa na Poľnohospodárskej ulici, v mestskej časti Vrakuňa v tesnej blízkosti Podunajských Biskupíc, časti Dolné Hony.
Ak ste z inej časti Bratislavy a nechce sa vám trepať cez pol mesta len kvôli zmrzline, odporúčam návštevu zmrzlinárne spojiť s návštevou štrkových jazier Košariská, ktoré sa nachádzajú kúsok za Bratislavou rovnakým smerom.

Prečo je práve táto zmrzlina najlepšia?

  • lebo…
  • lebo jednoducho chutí výborne
  • konzistencia zmrzliny je akurátna, žiadna ľadová drť alebo voda
  • v ponuke nájdete relatívne exotické druhy zmrzliny ako je maková, tvarohová, gaštanová, skvelá je bounty, pistáciová alebo mliečny karamel
  • a počas lízania zmrzliny nenarazíte na kozmické esencie E456 až E7699, ale na skutočné ingrediencie

Nezaručený príbeh vrakunskej zmrzliny

Pôvodne mala najlepšia zmrzlina v Bratislave svoje miesto v Podunajských Biskupiciach, zašitá bola ešte viac ako teraz, kdesi medzi rodinným domami. Zmrzlináreň prevádzkoval pán Tibaj s rodinou, ktorí jej dali príznačný názov „Zmrzlina u Tibaja“. Už dva roky zmrzlinu nenájdete v Biskupiciach, ale vo Vrakuni. Neprevádzkuje ju pán Tibaj, ale jeho šikovný žiak pod čudným označením „Zmrzlina Cookies“. Dôvod zmeny nie je známy. Medzi pocestnými sa šušká čosi o rodinnej tragédii v rodine Biskupického zmrzlinára…

V kocke
Zmrzlinu vo Vrakuni si musíte zaslúžiť. Okrem dlhej cesty vás o tom presvedčí aj 15 minút dlhý rad, ktorý je v lete pravidlom a svedkom toho, že jej recept sa zo zmenou majstra nezmenil…